Selamat Datang... Ahlan wasahlan...

Saturday, August 6, 2011

Celik IT: Access terus ke Jepun, UK, US, Australia dalam dunia 3D!

Assalamualaikum... Apa Khabar?

Harini jom belaja satu benda baru yang saya jumpa minggu lepas...

Nak tahu apa dia? Hehe... dari tajuk pun dah tahu apabenda. Semua orang bercita-cita nak pergi ke luar-negara. Tengok budaya orang bekerja, belajar, buat research, melancong, jumpa kawan-kawan dll.

Kali ni saya akan bawakan anda TERUS ke Jepun. Sebab apa Jepun? Sebenarnya negara lain pun boleh. Tapi saya pilih Jepun sebab dari dulu suka sangat nak ke negara Sakura tu. Tambah lagi negara yang terkenal dengan kartun Naruto, kebudayaan Asia, dan Advance in Technology.

Ok, sebenarnya mudah je caranya. Cuma kita je yang tak perasan kot pembaharuan google map yang terkini. Ikut saya step-step dia:

1) Bukak google map
2) Pastu carik negara Jepun atau search Kyoto Japan
3) Zoom ke Bandar Kyoto. Scrool guna mouse untuk zoom-in atau zoom-out
4) Drag gambar orang warna oren pada panel zoom, ke arah jalanraya yang berwarna biru
5) Jeng-jeng!! Anda dah sampai ke Kyoto~

~ Selamat Mengembara Kawan-Kawan ~

Search Nama Tempat, kemudian drag orang warna oren tu...
Sekitar Pemandangan di Bandar Kyoto
Tadaa~ Dah sampai Jepun... Boleh jalan-jalan gunakan mouse... Navigasi jalanraya akan muncul bila mouse digerakkan...

Thursday, August 4, 2011

Ramadhan: Pastikan Kita Tak Rugi!

Alhamdulillah... Syukur kepada Allah... Sekarang ni dah masuk bulan Ramadhan Al-Mubarak...

Syaitan dirantai, maka mudah bagi kita untuk berbuat kebaikan. Mudah juga nak hindar kejahatan... Kalau ada jugak terdetik nak bermalasan berbuat baik tu atau suka nak buat jahat tu, tandanya bukan sebab syaitan. Tapi sebab habit yang dah terbiasa. Bulan puasa ni la yang paling mudah nak ubah...

Hadiah yang paling berharga bulan ni ialah Lailatulqadar... Malam yang lebih baik dari 1000 bulan! Siapa yang dapat bertemu malam ni memang untung betul... Doa insyaAllah mudah dikabulkan dan ibadah berkali-kali ganda.

Masa bulan ni, kita kena ada target improvement nilai-nilai ketaqwaan. Sebab implikasi puasa ni adalah untuk melahirkan insan taqwa. Ada disebut dalam Quran mengenai tujuan akhir kenapa kita kena berpuasa... iaitu moga-moga kita bertaqwa

"Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa" [Al-Baqarah: 183]

So, benda paling mudah untuk kita improve ialah membaca Quran. Alhamdulillah kat masjid-masjid, surau-surau, banyak buat Tadarus bersama-sama. Saya target tahun ni nak khatam 2x. Doakan mudah-mudahan hajat tercapai... Tahun-tahun sudah banyak dugaan, dengan exam dan study, kadang-kadang rasa sayang masa tidak dapat dimanfaatkan sebaiknya... Sahabat-sahabat pun kena letakkan target juga. Bak kata orang, kejayaan bermula dari angan-angan. So kita jadikan Ramadhan kali ini lebih baik berbanding sebelumnya...

Ok, sampai di sini sahaja... Selamat berterawih... (^_^)!

p/s: Suka bila pergi surau nampak ramai orang yang mengaji selepas solat. Budaya yang baik. Jom amalkan. Masa terluang diisi dengan tilawah Quran.

~ Bulan Ramadhan, Bulan Quran ~

Sunday, July 31, 2011

Aku, Aman Palestin dan Pak Arab

Tersebut kisah semasa konvokesyen semester lepas....

Aku bersama seorang sahabat Aman Palestin, Muiz namanya, pergilah meronda-ronda blok KTC. Tujuan kami hanya satu. Iaitu mengumpulkan sumbangan ikhlas Aman Palestin untuk diberikan kepada rakyat Palestin. Blok yang kami sasarkan ialah S37, S38, S39 dan S40...


Aman Palestin, pertubuhan berdaftar yang komited menghulurkan bantuan ke Palestin sepanjang tahun
Gambar: Program yang dianjurkan oleh Aman Palestin baru-baru ini

Segala-galanya berjalan lancar... Ramai pelajar-pelajar yang menghulurkan sumbangan... Alhamdulillah... Syukur kehadrat Allah SWT kerana begitu ramai rakyat Malaysia yang terus menerus menyumbang kepada rakyat Palestin. Tidak terkecuali juga kepada pelajar-pelajar non-Muslim, iaitu pelajar Cina dan India. 

Bagi Muslim khususnya, kami doakan semoga Allah SWT memberikan barokah dalam rezeki anda. Ketahuilah, sebelum anda memasukkan nilaian mata wang ke dalam tabung-tabung bergerak Aman Palestin itu lagi, Allah SWT telah terlebih dahulu memberikan anda pahala menerusi niat ikhlas tersebut... Ya Allah kurniakan mereka rezeki yang penuh barokah dan kehidupan yang dilimpahi rahmat... Amin...

Satu perkara yang memberikan kesan ialah tatkala kami pergi meronda ke blok S38. Blok ini dihuni oleh pelajar-pelajar antarabangsa. Ada yang datang dari China, Bangladesh, Somalia, dan kebanyakannya dari Tanah Arab. Perkara yang menyentuh tersebut ialah, tatkala kami meminta bantuan kemanusiaan dari Pak-Pak Arab tersebut, mereka tanpa melengahkan masa terus mengeluarkan not wang bernilai RM5 dan RM10. Hampir kesemua Pak Arab yang kami temui akan memberikan huluran bantuan. 

Jika ada yang tidak membawa wang (berada di bilik kawan), mereka akan rasa seperti serba salah. Sikap inilah yang membuatkan aku tergerak hati untuk memuji sisi-sisi kebaikan yang mungkin boleh kita jadikan contoh. Moga-moga timbul di hati kita rasa untuk berlumba-lumba membuat kebaikan...

So, bersempena bulan Ramadhan yang akan menjelang tidak sampai 24 jam je lagi ni, mungkin kita boleh cuba-cuba renungkan hadith dari Nabi SAW ini:

"Sedekah yang paling utama adalah sedekah pada bulan Ramadhan" HR Tirmidzi

Moga-moga Madrasah Ramadhan kali ini tidak meninggalkan kita hanya dengan lapar dan dahaga. Tetapi ada nilai-nilai positif, keimanan dan ketaqwaan yang dapat kita tingkatkan... Amin...