Selamat Datang... Ahlan wasahlan...

Saturday, February 19, 2011

Akhlak Mulia Cara Hidup Kita...

Bismillahirrohmanirrahim...

Semua orang suka hidup senang. Semua orang suka hidup bahagia. Semua orang suka berada dalam suasana gembira. Kalau kita tanya siapa-siapa, suka melancong ke mana? Maka ramai yang nak keluar negara. Macam-macam negara orang nak pergi. Especially negara-negara maju dan negara-negara yang mempunyai tempat-tempat yang ada pemandangan yang cantik-cantik. Pemandangan alam ciptaan Allah. Kalau kat UTM tu, masing-masing berlumba-lumba nak pergi GOP (Global Outreach Program).

Syoknya pergi negara orang. Kadang-kadang jeles tengok gambar kawan-kawan kat oversea. Ada yang pergi Seoul, Jepun, Beijing, New Delhi, Bandung, Australia dan tidak kurang juga ada yang pergi ke negara-negara timur tengah.


Gambar sahabat-sahabat di Perth, Australia


Jom usyar 10 negara yang mendapat Top 10 "Happiest Countries in The World"

  1. Denmark
  2. Switzerland
  3. Austria
  4. Iceland
  5. Finland
  6. Australia
  7. Sweeden
  8. Canada
  9. Guatemala
  10. Luxembourg

Nah, bagi sesiapa yang belum pernah melancong ke luar negara, boleh fikir-fikirkan nak buat GOP kat mana nanti... huhu...


SEOUL... 30 MINIT KEPADA 10 MINIT...

Walaupun saya tidak pernah pergi ke mana-mana diantara negara yang tersenarai di atas, namun syukur pernah berpeluang melawat Seoul, Korea Selatan. Pengalaman berada di Seoul banyak memberikan pengajaran-pengajaran positif. Dan membuka mata dan pemikiran luar kotak. Ianya adalah berkaitan bagaimana masyarakat di Korea mengubah sikap mereka. Jika 15 tahun dahulu, Korea dikenali sebagai negara yang apabila membuat sesuatu janji, pasti akan di cop lambat 30 minit. Senang kata, janji Korea adalah janji yang lewat 30 minit.

Setelah itu, masyarakat di Korea cuba untuk mengubah sikap mereka. Mereka cuba mengubah pandangan dunia terhadap masyarakat mereka. Dengan rasa keinginan yang tinggi, semangat yang tinggi, rasa kemuliaan terhadap bangsa mereka, akhirnya mereka berjaya mengubah sikap mereka. Kini dunia menyaksikan bahawa janji Korea adalah tidak lebih 10 minit! Kini Korea telah menjadi salah sebuah negara maju. Walhal 15 tahun dahulu, kemajuan Korea tidaklah lebih jauh bezanya dengan Malaysia.

Dongguk Universiti, South Korea

Waiting for Subway


Everybody were happy at Seoul

At National Folk Museum, Seoul

Sunday, February 13, 2011

Anugerah Bintang Canselor: Pelajar Cemerlang (Siswa)

Tadi ada dinner kolej. Terkejut juga dapat anugerah. Alhamdulillah dapat anugerah Pelajar Cemerlang (Siswa) Kolej Tuanku Canselor.

Tak sangka...

Tah macamana boleh dapat. Mula-mula tak rancang pun nak datang dinner. Sebab ada meeting. Tengah-tengah meeting tu dapat panggilan dari pihak penganjur. "Datang tak malam nie?" 

Aik, datang apa? Bayar pun tak...

Tengok jam. 9.05pm. Aik, ni mesti dah start ni. Teringat pengalaman jadi MC kolej dulu. Boleh aspect pemberian anugerah dalam pukul 10pm. So, sempatlah bersiap dan menuju ke Dewan Sultan Iskandar. Sempat juga meminjam baju batik adik junior, Zhahran. Jazakallah khair Zare...

10.00pm...

Dah start makan. Habis makan, saat yang ditunggu tiba. Ada banyak anugerah yang akan diberikan untuk pelajar-pelajar aktif dan pelajar cemerlang. Banyak lagi anugerah-anugerah lain yang tidak disebutkan di sini. Alhamdulillah saya tidak menunggu lama untuk sampai giliran saya.

Hadiah yang dapat
Anugerah Pelajar Cemerlang KTC