Selamat Datang... Ahlan wasahlan...

Saturday, January 14, 2012

Bahaya Syiah dan Gerakannya

Assalamualaikum wbt...

[Saya menulis artkel ini adalah supaya penerangan berkaitan SYIAH dapat disebarluaskan]

Berikut merupakan kompilasi berkenaan SYIAH yang harus kita semua tahu. Saya menulis semata-mata agar sahabat-sahabat saya dikalangan Ahli Sunnah wal Jamaah (ASWJ) dapat melihat sendiri kesan yang berlaku di negara saudara seakidah kita, seterusnya dapat menilai sendiri siapakah SYIAH di sebalik topeng yang mereka pakai!

1. Syiah di IRAQ. Lihat video di bawah....

4. Kenapa masih ramai yang tidak faham Syiah? Ikuti penjelasan oleh Maulana Asri Yusuf...


5. Syiah di Malaysia semakin berani: MEMORANDUM Syiah Malaysia kepada DYMM YDP Agong (Sumber: Al-Ahkam)


******************************************************************

Saya akan update lagi info dari semasa ke semasa... Tolong sebar-sebarkan kepada kawan-kawan yang lain....

Friday, January 13, 2012

Japan: Budaya Kerja Yang Anda Mesti Tahu

Assalamualaikum wbt....
dan
Salam Sayyidul Ayyam

Kali ni saya ingin berkongsi mengenai budaya kerja Jepun yang oseM! (baca awesome). Selalunya bila orang berbicara mengenai Jepun, mereka akan 'tabik spring' kepada masyarakat Jepun. So, kita tengok dengan lebih dekat apa budaya kerja mereka yang membolehkan mereka terus mengorak langkah ke hadapan dengan LAJU.
.
.
.
Sebelum tu, cuba lihat gambar di bawah ni...

Gambar hiasan: Pekerja-pekerja di Jepun

Okey, apa persamaan yang anda dapat?

Semua berjalan kaki?

Hurm... betul jugak tu. Tapi ada satu lagi... cuba teka lagi....

Baju mereka semua lebih kurang sama?

Ya! Itu yang saya nak maksudkan. Baju yang mereka pakai ke pejabat kesemuanya nampak lebih kurang sama. Anda takkan dapat membezakan antara CEO dengan pekerja biasa, kerani, technician, engineer dan lain-lain. Kesemuanya kelihatan sama. Apa positifnya bila jadi begini?

Kesannya ialah, bila semua pekerja kelihatan serupa, mereka tak dapat bezakan siapa yang lebih baik dikalangan mereka. So, mereka akan menghormati sesama mereka. Yang senior tidak timbul rasa ego akan senioritinya. Yang baru pula takkan rasa disisihkan atau terlalu merendahkan diri. Masing-masing akan cuba melakukan yang terbaik terhadap kerja mereka.
.
.
.
Cara berpakaian seperti ini juga dapat kita lihat pada Jemaah Haji. Samada orang kaya atau miskin, tua atau muda, berpangkat atau tidak, kesemuanya memakai pakaian ihram yang serupa, iaitu berwarna putih. Jemaah Haji saling merasakan kesatuan hati dan dapat fokus pada ibadah yang mereka laksanakan.

Gambar hiasan: Suasana ketika musim Haji

Oleh itu, kesimpulan yang dapat dirumuskan ialah...

Cara berpakaian sama = memudahkan kesatuan hati
Niat sama = memudahkan kesatuan hati

Kesatuan hati = meningkatkan PRODUKTIVITI

Wallahua'laam...
Wassalamualaikum wbt.

Sunday, January 8, 2012

EGO? Masihkah ada penawarnya?

Bismillahirrahmanirrahim...

Kali ini saya nak bercerita mengenai ego. Ego ini boleh berlaku tidak kira pada lelaki ataupun wanita. Ego yang semakin meninggi boleh menyebabkan seseorang itu hilang kawalan diri lalu nafsu merajai diri.

Bila seseorang itu hadir sikap egonya, dia mula akan merasakan hanya diri dia sahaja yang betul. Semua orang salah. Bolehkah begitu?

Ego boleh hadir bila seseorang itu merasakan diri dia sahaja yang terbaik, lalu menafikan kebaikan yang dilakukan oleh orang lain. Ego hadir bila seseorang itu hanya memikirkan hak dia sahaja, lalu mengabaikan hak orang lain. Ego juga boleh hadir bila seseorang itu telah terbiasa berada dalam suasana yang kondusif, iaitu keadaan dimana kata-kata dia sering diterima orang, kehadiran dia dimuliakan orang, dan apa yang dia lakukan sering menjadi tumpuan dan ikutan orang disekelilingnya. Sebenarnya ini merupakan salah satu virus yang boleh menyebabkan rosaknya ukhuwah! 


Gambar Hiasan


Jadi sahabat-sahabat, bagaimanakah untuk menurunkan ego ini?

Suka saya mengajak sahabat-sahabat untuk merenung kata-kata daripada As-Syahid Imam Hasan Al-Banna:

"Serendah-rendah ukhuwah adalah berlapang dada. Dan setinggi-tinggi ukhuwah adalah mendahulukan saudara mereka"

Nah sahabat-sahabat, pernahkah kita terfikir untuk menjadi orang yang mula-mula mendahulukan sahabat kita? Umpamanya semasa makan ambilkan air untuk orang lain atau melayan keperluan tetamu dengan layanan yang terbaik seperti layanan kepada orang yang paling kita sayangi? Pernahkah juga kita berlapang dada apabila ada perselisihan-perselisihan yang berlaku diantara kita dengan sahabat-sahabat kita?

Imam Syafie pernah berkata "Kataku mungkin salah dan kata penentangku mungkin benar"

Jika berjuang kerana Allah, terkadang ada masa-masanya ego kita harus diketepikan buat sementara waktu. Allah SWT berfirman dalam Surah Ali-Imran ayat 159 yang bermaksud:

"Maka disebabkan rahmat dari Allah-lah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu..."

Justeru dapat disimpulkan disini bahawa ego itu merupakan suatu fitrah yang wujud dalam diri setiap insan. Ego boleh dikawal jika kita mengamalkan sikap berlemah-lembut terhadap saudara kita, mengutamakan sahabat-sahabat kita dan berlapang dada ketika ada perselisihan-perselisihan yang berlaku.

Semoga kehidupan sahabat-sahabat selepas ini lebih ceria, tenang dan bahagia dalam mengharungi hari-hari mendatang. 

Wassalamualaikum wbt.