Selamat Datang... Ahlan wasahlan...

Saturday, October 1, 2011

JAPAN: Wajib Tepati Masa!

~Assalamualaikum~
Hajimemashite.
Watashi wa Rusydi desu.
Watashi wa Mareisia kara kimashita.
Douzo yoroshiku~

Ini adalah ucapan pengenalan dalam bahasa Jepun. Alhamdulillah minggu lepas baru saya baru balik dari sana, setelah 5 hari berada di bumi Sakura tersebut. Penat pun baru hilang.

Going to Japan is a great journey!

Matawang Jepun memang mahal. Currency mereka 4.0 berbanding Malaysia buat masa ni. Maksudnya nilai matawang mereka ialah 4x ganda. Kalau 100 yen tu bagi mereka sama seperti seringgit kita. Boleh la kalau nak beli air tin. Tapi kalau nak dapatkan 100 yen tu, kita kena ada RM4.

Anyway, belajar bahasa asing sebenarnya ialah salah satu investment. Kita tak tahu bila kita akan menggunakannya. Saya pun tak jangka saya akan ke Jepun pada bulan ini. Sedangkan saya ambil kelas Bahasa Jepun ialah pada setahun yang lalu secara suka-suka. Alhamdulillah walaupun banyak yang telah lupa, tetapi boleh segera catch-up bila review semula Bahasa Jepun ni.

Antara yang menarik, di sana ialah budaya menepati masa. Sepanjang berada di sana, saya ada menaiki bas. Jadual bas tersebut akan bertolak ialah pada pukul 9.15pm. Kami tiba lebih awal dan saya ada menjenguk-jenguk jam di dalam bas tersebut. Jam baru menunjukkan pukul 9.14pm. Kami masih menunggu bas untuk bergerak. Tiba-tiba....

Jam bertukar dari 9.14pm ke 9.15pm.

Tussss..... (bunyi pintu bas ditutup)

Vroom..... Bas pun berjalan....

Pergh.... tepat sungguh masa dia! Very punctual~

Video di dalam bas yang sempat dirakam...

Agak-agak budaya ini boleh tak subur di Malaysia? Biasanya orang kita bila berjanji, masa yang telah ditetapkan itu mereka anggap flexible time. Maksudnya kalau lewat sedikit pun tidak mengapa. Tetapi saya menganggap budaya menepati masa ini adalah suatu tuntutan yang harus kita terapkan dalam kehidupan seharian. Sebabnya ialah ia berkait dengan soal menepati janji. Jadi, tidaklah membung masa orang yang menunggu kita. Saya sedang cuba membayangkan kalau di Malaysia ini budaya menepati masa ini diterapkan sepenuhnya oleh semua orang....

Wah~ Pasti menarik!

Friday, September 30, 2011

Andai boleh bahagi badan ni kepada banyak =)

Salam Saidul Ayyam.... 

Jumaat yang Barokah, InsyaAllah...

Tengah dalam dilema.... Minggu depan nampak gayanya macam kena balik KL. Mak dah mesej dah kata

"9 hb. Sara (sepupu) kawen. Taknak balik ke? "

Gulp... alamak, tarikh tu dah dekat la pulak... Haritu masa dapat tahu tu, tengah raya. Rasa lambat lagi sepupu tu nak kawen. Aigo.... tengah banyak kerja ni tiba-tiba teringat. Tak manis la pulak kalau tak pergi kenduri dia. Erm, 8 hb. pulak bekas SV PSM pun buat kenduri kawen. Pun kena datang juga.

Andai boleh bahagi badan ni kepada banyak~


p/s: macam kartun naruto lak... huhu....

Mata Raisho~

AKhirnya~

Huh... Assalamualaikum dan selamat tengahari....

Akhirnya siap jugak "Book Chapter" neh.... dari pagi tadi bertungkus lumus... 1st time buat, so agak slow... memandangkan takde reference and guidance. Alhamdulillah ada juga housemate-housemate yang tolong. Dan kawan-kawan turut membantu.


Hopefully dah terlepas beban PSM (Projek Sarjana Muda tahun akhir). Sebab PSM dah lama berlalu, so saya teramat berat untuk nak fikirkan semula.

p/s: saya tak suka buat kerja berulang-ulang kali

Mata Raisho~

Thursday, September 29, 2011

First Time on You-Tube!

Assalamualikum wbt...

2 minggu lepas, 14 September 2011, saya dijemput untuk memberikan Forum Akademik: STEP. Anjuran PEMBINA UTM. Ni pertama kali saya jadi panelis forum. Agak berdebar pun ada juga. Anyway, masih banyak kekurangan yang ada. Cuma mana yang bermanfaat tu boleh la jadikan contoh. Mana yang kurang baik tu, saya mohon maaf....

Tersangat Letih Minggu Ni....

Tak suka sebenarnya menulis luahan perasaan cenggini.... Tapi macam rasa nak tulis gak. Anyway, saya cuba untuk relatekan penulisan ni kearah yang positif, insyaAllah...

Jadi student ni memang assignment melambak. Tambah lagi post-graduate student macam saya ni. Dengan report, book chapter, claim, registration subject. Kemudian nak kena setup 'bulatan' baru, diminta jadi AJK untuk 3 program. Dapat mesej semua dalam satu malam! Kemudian dengan tugasan media. Kemudian bos pulak push suruh buat penggambaran, video, jadi MC. Adus, fening~ 



** Faint **

Tersedar semula... Tak tahu nak respond apa sebenarnya. Nak fikir pun dah letih...

Cuma saya sentiasa ingat pesan abang usrah saya, "Jangan cepat melatah..."
Alhamdulillah saya masih dapat bersabar. Cuma berharap agar orang tak la fikir saya ni superman, boleh buat semua benda. Settle satu-satu dulu kot...

Agak-agak kalau saya tak respond apa-apa mesej atau email tu, means cuba cari alternatif lain dulu. Bukan tak mahu respond, tapi dah tepu~

p/s: asah kapak biar tajam. Kalau tumpul, hasil kayu pun kurang, kualiti pun kurang juga