Selamat Datang... Ahlan wasahlan...

Thursday, January 27, 2011

rEsOLuSi 2011

Masa lapang biasanya tak buat apa-apa, saje relax-relax, teringat resolusi (lebih berbentuk keazaman) yang dibuat bersama Ustaz Fuaz dan beberapa sahabat yang lain semasa program membedah buku Munthalaq. Ok, ape dia resolusi tu agaknya ye?

1. Menambahbaikkan amal fardi

Berat ni, terutama solat Subuh berjemaah dan solat-solat fardhu pada awal waktu. Selalu ada je godaan bila orang tengah azan. Masa azan, time tu la rajin nak buat kerja-kerja. Masa orang lambat lagi azan taknak settlekan. Ish3x... Sikap disiplin ni kena tingkatkan.

So, jalannya adalah seperti semester lepas. Kalau nak bangun awal, tido ler awal. Kalau tido lambat tu, skill nak bangun awal senang je. Mabit (bermalam) di MSI. Settle~

2. Mempergiatkan DF

Ni lagi kerja berat ni. Perlukan kesungguhan dan stamina serta kesabaran yang tinggi. Macamana yer nak ajak kawan-kawan penuhkan surau, solat berjemaah sama-sama? Any idea boleh share. Setakat ni planning sahabat saya nak buat iftar dan tazkirah selepas maghrib. Saya setuju~

3. Memperkayakan tsaqofah (Pengetahuan)

Banyak sumber rujukan yang boleh diambil. Terutamanya dari ustaz-ustaz. Website-website ni InsyaAllah boleh membantu...

 




Wabsite ni sangat sesuai untuk semua. Ustaz Hasrizal banyak menyentuh mengenai kehidupan, kekeluargaan dan banyak nasihat-nasihat berguna diterapkan terutamanya buat golongan muda.








Walaupun penulisan-penulisan Ustaz Asri ni banyak yang agak kontroversi, tapi disitu sebenarnya banyak nilai-nilai ilmiah yang diterapkan. Idea-idea yang diutarakan mungkin banyak yang kurang sesuai dengan keadaan dan suasana setempat. Tetapi siapa tahu idea-idea itu akan dapat digunapakai oleh generasi-generasi akan datang.









Ustaz Zaharuddin ni orang cakap ada iras-iras muka saya. Anyway, Ustaz ni patut diberi credit sebab banyak menulis mengenai kewangan semasa, forex, mLm, dan lain-lain.

Tuesday, January 25, 2011

PROMOSI KEMM 1511

Sedikit iklan untuk Konvensyen Memperingati 500 Tahun Kejatuhan Empayar Melayu Islam Melaka. InsyaAllah konvensyen ni akan berlangsung pada 29hb ni. Siapa-siapa yang tak daftar lagi, cepat daftar. Tempat adalah terhad.


Video-video interaktif...







Monday, January 24, 2011

Belum mati, Masih bermimpi !




Oleh: Muhammad Rusydi bin Muhammad Razif

Kota Baghdad bermandikan darah,
Sungai Tigris pula bersimbahkan dakwat,
Hancur musnah empayar bersejarah,
Kini umat Islam semakin tenat.

Berzaman aku ratapi,
Bertahun aku tangisi,
dan berbulan aku raungi,
Apakah patut ia terus disesali,
dan terus disesali...

Aku melihat tiada harapan,
Mereka juga turut mengiakan,
Aku merasakan kita gagal,
Tiada siapa yang berani sangkal.

Tika kita menyerah kalah,
Dia datang mengibar bendera,
Tika kita telah berputus asa,
Dia berkata belum terbenam, hanya gerhana,
Tika kita merasakan mereka telah mati,
Dia berkata belum lagi, masih bermimpi!


Terminal Bersepadu Selatan

Semalam baru balik dari Kuala Lumpur... Cari punya cari tiket dekat TBS tak dapat. Semua dah habis. Yang ada pun paling awal pukul 6.30pm. Tengok jam jap... Eh, ni baru pukul 3.30pm. Lama sih nak tunggu. So, lari jap ke Bukit Jalil mencari tiket bas ke JB. Tapi sebelum lari tu sempat gak la snap gamba kat 'airport' TBS tu. Hehe... lawa je. Siap ade aircond lagi... Beli tiket pun boleh masuk mana-mana kaunter sebab semuanya telah disepadukan dalam satu sistem komputer.


Sekitar pemandangan TBS

Bahagian sayap kiri TBS

Jambatan yang menghubungkan TBS dengan MRR2

Kawasan dalam bangunan

Bus departure...

Kaunter tiket bersekutu


p/s: Kebanyakan tokey-tokey bas tak nak pindah lagi ke TBS ni. Sebab diorang akan di cas mahal. Setiap kali bas masuk je, kena bayar tol. Kalau sebelum-sebelum ni bayar bulanan je (orang kaunter tiket yang cakap). Sebab tu susah nak dapat tiket. Sold out je. So, kena tunggu bulan 2 baru semua bas ke selatan akan pindah ke sana. Enjoy your trip!

Sunday, January 23, 2011

CaRa hiDup LeBih pEntiNg daRi CaRa mAti

Semalam dengar tazkirah pagi oleh Ustaz Pahrol Mohd Juoi. Tajuk yang menarik dikala awal pagi. Sambil-sambil drive hantar adik pergi sekolah, dapat juga pengisian jiwa melalui radio IKIM.



Kata Ustaz Pahrol...
CaRa hiDup LeBih pEntiNg daRi CaRa mAti...
CaRa hiDup mEneNtukAn CaRa mAti,
CaRa mAti mEneNtukAn CaRa diBaNgkitkAn,
CaRa diBaNgkitkAn mEneNtukAn sAmaDa kE SyuRgA atAu kE NeRakA...

- Ust. Pahrol Mohd Juoi -

Mengapa Ulul Albab?

"Dan orang-orang yang menjauhi thaghut (yaitu) tidak menyembah- nya dan kembali kepada Allah, bagi mereka berita gembira, oleh itu gembirakanlah hamba-hambaKu . (Iaitu) mereka yang berusaha mendengar perkataan (yang disampaikan) lalu mereka menurut yang terbaik; mereka itulah orang-orang yang diberi hidayah petunjuk oleh Allah dan mereka itulah Ulul Albab
[Az-Zumar, 39: Ayat 17-18]

Ulul Albab adalah istilah yang telah digunakan dalam Al-Quran. Istilah yang tepat menggambarkan sosok tubuh seorang insan yang dapat membezakan mana satu yang baik dan mana satu yang patut ditinggalkan, dan mereka menuruti apa yang terbaik!

Istilah "Ulul Albab" ini adalah sangat persis kepada apa yang didefinisikan oleh Al-Quran. Kalimah-kalimah dalam Al-Quran adalah kalimah-kalimah terpilih yang Allah berikan tepat sepanjang zaman, dan di mana-mana benua sekalipun.




Ringkasnya, Generasi Ulul Albab ialah:

  • Golongan yang tidak menyembah Thaghut, iaitu Syaitan dan selain Allah
  • Golongan yang dapat membuat keputusan terbaik dengan pemikiran yang waras

Jika anda punya ciri-ciri ini, anda juga adalah Ulul Albab!

p/s: "Ulul Albab" dan Ahmad Albab dalam cerita P.Ramlee adalah istilah yang jauh berbeza. Ulul Albab adalah kalimah yang Allah gunakan untuk memuliakan hambaNya yang taat dan bijak membuat keputusan.

Salam Perkenalan....

Assalamualaikum wbt...

Salam perkenalan kepada semua blogger-blogger dan para pembaca...

Buat pertama kalinya saya membuka blog dan saya masih teramat-amat baru dalam berblogging....

Harap dapat tunjuk ajar dari semua...

Salam ukhwah fillah...

~ Selamat berkongsi ~