Selamat Datang... Ahlan wasahlan...

Tuesday, February 14, 2012

Hadiah Daripada Seorang Sahabat...

Alhamdulillah....

Sebentar tadi saya ke Marsah menghantar sambil menziarahi tempat belajar seorang sahabat saya. Namanya Afif. Sebelum balik ke Skudai, dia telah menghadiahkan saya sebuah buku dan juga sebuah button. Tajuk buku tersebut ialah "Doa Murah Rezeki" keluaran PTS. Button itu pula ialah button "Save Gaza".

Jazakumullah khair diucapkan buat akhi Afif...

Berikut merupakan beberapa keping gambar buat tatapan...

Buku Doa Murah Rezeki

Helaian pertama buku tersebut tercatat nama saya :)
Button "Save Gaza" siap dipasang pada beg :)

Feel free to like, share and comments... (^__^)

Sunday, February 12, 2012

Puisi Buat Pasangan Suami Isteri


Sekiranya kita cinta kepada manusia, tak semestinya manusia cinta kepada kita, tetapi sekiranya kita cinta kepada Allah nescaya cinta Allah tiada penghujungnya.

Sekiranya kita cinta kepada manusia, kita akan cemburu kepada orang yang mencintai orang yang kita cintai, tetapi sekiranya kita cinta kepada Allah, kita akan turut mencintai orang yang melabuhkan cintanya kepada Allah juga.

Ya Allah, andainya dia ialah jodoh yang ditetapkan oleh-Mu kepadaku, maka campakkanlah dalam hatiku cinta kepadanya adalah kerana-Mu, dan campakkanlah dalam hatinya, cinta kepadaku adalah kerana-Mu. Namun, andainya dia bukanlah jodoh yang ditetapkan oleh-Mu kepadaku, berikanlahku kekuatan agar pasrah dalam mengharungi ujian, yang kauberikan kepadaku.

Ya Allah, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu. Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu.

Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling pada-Mu. Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu. Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindui syurga-Mu. Ya Allah jika aku menikmati cinta kekasih-Mu, janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhir-Mu.

Ya Allah jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu, janganlah biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

Ya Allah, jika Kau halalkan aku merindui kekasih-Mu, jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada mati hanya sekali, jadikannya pada jalan Allah.
- Puisi Karangan Aminah Qutb


p/s: Puisi ini dipetik daripada buku "Biografi Tokoh Dakwah - Sayyid Qutb Cetusan Idea Seorang Pejuang" keluaran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Aminah Qutb merupakan adik kepada Asy-Syahid Sayyid Qutb.

Feel free to like, share and comments... (^__^)