Selamat Datang... Ahlan wasahlan...

Wednesday, February 2, 2011

BEDAH BUKU: Don't Send a CV

" Hang baca buku apa Udi?? "

Tanya seorang rakan sekelas...

Saya baca buku ni. Buku pasal nak cari keje. Saya habiskan buku ni sebelum pergi interview Toshiba, my first interview... Alhamdulillah 1st interview lepas. Tapi bukan sebab buku ni kot. Mungkin sebab ada rezeki masa tu. Sekarang ni sedang menunggu panggilan untuk interview ke-3 Toshiba di Jepun. Ada kawan yang dah dipanggil dan dapat. Tahniah kepada dia. Saya tak tahu lagi dapat ke tak. Doa-doakanlah ye...

Ok, back to the point, kita story sket pasal buku ni...


Sesuai untuk yang sedang mencari kerja


Tajuk buku: "Don't Send a CV"
Penulis: Jeffrey J. Fox
Sape die nih?? : The Bestselling author of "How to become CEO"
Kata-kata ringkasan buku:

" Amaizing jobs are out there, but in today's competitive workplace, there're harder to get than ever. In don't send a CV, Jeffrey J. Fox has devised the winning strategy for getting the job you've always dreamt of. Fox provides a formula for proven success with this no-nonsense collection of surprising and daring rules, such as: 
  • CVs don't sell
  • Don't ask for directions
  • Make a big splash... not lots of ripples
  • Don't talk in an interview "

KARNIVAL KEMANUSIAAN RAKYAT PALESTIN

Dari tajuk dah tahu nak tulis pasal apa. So, tak perlu story panjang, saya perincikan mengenai program ini...

"KARNIVAL KEMANUSIAAN RAKYAT PALESTIN"

Tarikh: 28 Januari 2011 - 6 Februari 2011
Tempat: Dataran Pulau, Mersing
Aktiviti: Banyak sangat aktiviti. Boleh tengok di lampiran ini
Penganjur:
  • Kerajaan Negeri Johor
  • Majlis Daerah Mersing
  • Aman Palestin Johor
  • TV Al-Hijrah



P/S: Selain pihak penganjur yang terlibat, pihak sekolah di sekitar Mersing juga akan turut serta memeriahkan karnival ini. Jom ke Mersing! Sertai pelbagai aktiviti menarik sambil menderma...

~ Selamat beramal ~

Tuesday, February 1, 2011

KEMM 1511: Apa Yang Menarik?

Konvensyen ni ada 3 pembentangan kertas kerja, 1 forum dan diselang-selikan oleh Pidato dan persembahan silat. Start jam 8.30am dan habis dekat pukul 6.00pm...

Kertas Kerja...

Ada 3 orang pembentang kertas kerja. Masing-masing amat mantap! Tajuk-tajuk pun hebat-hebat belaka~



  • Forum:
"Kejatuhan Melaka Sebagai Pelajaran Penting Untuk Bangsa Melayu-Islam Hari Ini"
    • Pengerusi: YBhg. Hj. Aminuddin Yahaya
      • Setiausaha Agung ISMA
    • Panel 1: Al-Fadhil Ustaz Abdullah Zaik Abd. Rahman
      • Presiden ISMA
    • Panel 2: YBhg. Prof. Datuk Dr. Abdul Latif B. Abu Bakar
      • Ketua II GAPENA
    • Panel 3: YBhg. Dr. Muhamad Razak B. Idris
      • Presiden ABIM
    • Panel 4: YBhg. Dato' Seri Dr. Siti Zaharah Sulaiman
      • Mantan Menteri Perpaduan Negara & Pembangunan Masyarakat


Kenapa Melayu? Kenapa Jatidiri? Apa kaitan dengan Islam?

Jawapannya ada dalam kertas kerja yang dilampirkan dan juga di link sini...


Pidato...

Pidato telah disampaikan oleh saudara Badrul Sani. Pidato dia memang hebat. Penuh semangat. Susah nak cakap, tengok sendiri yer... ade kat bawah ni video dia. Kalau yang real punya, kat dewan tu memang amat terasa kesedaran dan semangat untuk membina jatidiri.

Pidato Saudara Badrul Sani



Persembahan silat...



Montaj penutup...



Sekian dulu sampai di sini. Ada masa InsyaAllah berjumpa lagi...

KEMM 1511

29 Januari 2011...

Wah, saya telah sertai konvensyen julung-julung kali diadakan kat UTeM, Melaka. Boleh tahan juga UTeM lawanya dan besarnya. Cuma dari dewan konvensyen ke Masjid UTeM tu agak jauh dan kena jalan kaki ke sana. Anyway, tu takde masalah. Pahala tu. InsyaAllah...

Masa tu tertinggal pulak kamera kat bilik. So, tak dapat la nak amek gambar. Ni gambar yang diambil di internet je, tapi persis dengan apa yang memang ada kat situ...

Dewan Tempat Konvensyen



Berapa penyertaan?

Sangat ramai. Lebih 3000 orang kot! Rasanya akan datang maybe kena buat kat KL Convensyen Centre kot baru muat. Dengar-dengar ramai lagi nak hadir, tapi tempat terhad. Ni sedikit gambar yang di ambil dari media ISMA. Kalau nak tengok banyak lagi gambar, boleh ambil kat sini...